השפעת הקורונה על לידת עסקים ב-2020
ב-03/2020 החלה הפגיעה הכלכלית בחברות ועסקים כתוצאה מנגיף הקורונה. ציפינו לראות ב 2020 פגיעה ממשית ברצון לקחת סיכון ולהקים עסק חדש אבל הופתענו!
בשנת 2020 הייתה ירידה קטנה ובלתי צפויה , של רק 8.5 אחוזים במספר העסקים שהוקמו בהשוואה לשנת 2019 ו-2018 . רק 8.5% ירידה!
מזכיר שמדובר בתקופה בה ענפים שלמים כמעט ונסגרו ושרדו בזכות הנשמה מלאכותית של המדינה באמצעות מענקים, מנגנון הוצאת עובדים לחופשה ללא תשלום וקבלת הלוואות בתנאים מיוחדים.
הפגיעה המזערית מעוררת שאלות:
האם המשבר לא היה חמור כפי שחשבנו או התרשמנו מהפרסום בתקשורת?
האם היזם הישראלי אוהב סיכון ולא ממש מתרגש ממשבר הקורונה?
אם נסתכל על הנתונים במספרים נלמד ששנת 2020, הסתכמה בכ-621,300 עסקים פעילים, כאשר נפתחו כ-45,000 עסקים חדשים בישראל אשר מהווים כ-7.3% מסך העסקים הפעילים על פי נתוני הלמ"ס. בנוסף, על פי הדיווח, נוספו כ-54,000 משרות שכיר לעומת שנת 2019 שבה נוספו כ-80,400 משרות.
הסתכלות על כלל פעילות העסקים מלמעלה מלמדת על ירידה משמעותית בגיוס עובדים וירידה קטנה מאד במספר העסקים החדשים.
הסבר אפשרי לנתונים הוא שזו טעות להסתכל על כלל העסקים ביחד. תקופת הקורונה פגעה קשות בענפים רבים כגון: תעופה, תיירות, בידור, מסעדות, אולמות אירועים ועוד… ולכך ניתן ובצדק סיקור תקשורתי רחב אך מצד שני בשקט יחסי היו ענפים שזכו לשגשוג בתקופת הקורונה: בניה, שיפוצים לבית, ענף המזון, רשתות הפארם שנשארו פתוחות בסגרים וכמובן ענף ההייטק שכלל לא נפגע והמשיך לדהור קדימה. אין סיבה שלא לפתוח עסקים בתחומים כאלו "שנהנים" או לא נפגעים מהקורונה.
הסבר נוסף הוא שרוב העסקים שנפתחים בישראל כ-60% הם של עובד בודד, פרילאנסר. הסיכון העסקי בעסקים אלו נמוך לרוב בהרבה בשל מרכיב הוצאות קבועות נמוך יחסית ולכן רבים עם גישה אופטימית, לא נרתעו והקימו עסקים חדשים.
סיבה אפשרית אחרונה היא ההערכה שהייתה בקרב רבים בשנת 2020 והיא שהסיום של משבר הקורונה הוא לא כל כך רחוק וימצא פתרון בטווח סביר שלא באמת יפגע בהקמת עסק חדש. הערכה שנכון ל 08/2021 נראית לנו כלא נכונה. כיום נראה שהמשבר ימשיך עוד מספר שנים עד שימצא פתרון ברמה עולמית להכחדת הנגיף. אני מאמין שיום זה בוא יבוא, ימים יגידו…